De bergen van Noord-Vietnam

Nu bijna drie weken weg en alweer bij de grens met Laos! We zijn de afgelopen 1,5 week vanaf de kust van Noord Vietnam (nee niks van typhoons gemerkt) dwars door de bergen heen gefietst naar het westen. Toch maar weer via Hanoi omdat alle wegen boven Hanoi langs heel erg ingewikkeld liepen en ons toch niet brachten bij de weg die we door de bergen wilden nemen. Oost en west van Hanoi zijn twee verschillende werelden. Oost = vlak, vol, bedrijvig, veel verschillende wegen dus veel zoeken (en vinden!) van kleine mooie weggetjes. West = bergen, bergvolken, natuur en ruimte.
 
We zijn echt een geweldige route gefietst door de bergen. Evenwijdig aan twee ‘snelwegen’ was dit de B-weg en dus nauwelijks verkeer. Het landschap is echt sprookjesachtig: groene hellingen met bomen, afgewisseld met grillige puntbergen. Ongeveer 10% van de bevoling hier is niet Vietnamees, maar zijn allerlei verschillende bergvolken. Sommigen wonen er al honderden jaren, anderen zijn verstotelingen uit China, Laos of Thailand. Deze mensen doen meer denken aan Peruanen doordat ze (nog) kleiner zijn en gekleurde outfits dragen, op hun rug een soort rieten rugzakjes of kinderen in doeken. Onze weg liep dwars door hun bergen en dalen waarbij in het dal vaak een dorp was bestaande uit een paar houten huizen op palen met op de veranda dames in deze outfist met een baby op hun arm die ons nawauifden (met de vruchtbaarheid geen problemen hier; ik heb nog nooit zo veel baby’s, kuikens, kalfjes, biggetjes en puppies bij elkaar gezien). We voelen ons een soort Maxima en Willem en wuiven aan een stuk door en beantwoorden de honderden “helloooo” van de kinderen die totaal door het dolle raken als je door hun dorp heenfietst. Het was duidelijk dat er weinig toeristen in dit gebied komen, wij zijn er totaal 4 tegengekomen (op een motor met gids, zeker ook een aanrader als je hier ooit in de buurt bent!)…
 
Het fietsen zelf gaat heel lekker. Wel een paar taaie dagen gehad van zo’n 100 km waarbij een heel groot deel stijgen is. Zitten dan, na een bak ‘pho bo’ ofwel noedelsoep naar binnen te hebben gewerkt, rond 7.30u op de fiets als het nog enigzins koel is. Meestal begint de dag dan met een beklimming om het dal uit te komen waar je geslapen hebt. Je moet niet raar opkijken als je zo 10-20km achter elkaar aan het stijgen bent! De weg is, op sommige stukken onverhard, gelukkig wel goed. Bovenaan de pas hebben we zoo veel mooie uitzichten gehad kijkend over eindeloze groene bergen met rivieren en af en toe een paar houten huisjes. En dan begint de verrukkelijke afdaling van makkelijk weer 10-20km waarbij je zo beneden bent. Om het feest weer opnieuw te beginnen;-) Ondanks dat het echt dun bevolkt gebied was waren er gelukkig altijd precies op tijd toch een dorp waar we wederom pho konden eten, bananen en water inslaan. We slapen in simpele maar best priuma guesthouses, waar ze zelfs vaak een warme douche en airco hebben! Wat echt het enige is waar je zin in hebt na zo’;n dag waarbij je een soort plakaat om je heen hebt hangen van stof, zonnebrand, zweet en modder. Jammie;-)
 
De Vietnamezen zijn heel vriendelijk al is er op het “helloooo” (hard uitgeroepen met hoge stem) na een flinke taalbarriere. We proberen wat woordjes te leren, maar het is echt een regelrechte ramp met al die leestekens en uitspraak. Regelmatig vragen we de weg en blijk je de plaats totaal anders uit te spreken (zo wordt Hai Duong: Hai Zoeonge). Vooral Mattijs trekt volle zalen met zijn lengte; als we over de markt lopen hebben we een soort sliert mensen achter ons aan die willen meten hoeveel groter hij is.
 
Gister een hele lange dag gefietst (waarbij we nog 20km te gaan hadden terwijl het al begon te schemeren, en we die laatste kilometers meegelift zijn met een vrachtwagen achterin zonder enig licht, lang leve de fietslampjes) en nu in Dien Bien Phu. DE plek waar de Vietnamezen voor altijd de Fransen hun land uit gejaagd hebben. Het stelt niet al te veel voor (voor onze begrippen), maar even een dagje rust voor het lichaam en ons voorbereiden op de grensovergang naar Laos is wel heel fijn! Vanaf daar dus weer een volgend bericht!
 
Veel liefs M&M

Lengtes vergelijken

Lengtes vergelijken

P1030144

Ineens een giga stuwmeer

Ineens een giga stuwmeer

P1030130P1030108

Het standaard ontbijt (en soms ook lunch en/of diner)

Het standaard ontbijt (en soms ook lunch en/of diner)

kapprtje pakken

kapprtje pakken

Deze vrouwtjes lopen overal in the middle of nowhere ineens langs de weg

Deze vrouwtjes lopen overal in the middle of nowhere ineens langs de weg

Boodschappen doen

Boodschappen doen

De vrouwen doen het vee

De vrouwen doen het vee

8 gedachten over “De bergen van Noord-Vietnam

 1. Marjolijn

  Wat een heerlijk verhaal weer. Super leuk om de foto’s te zien. Was wel nodig dat bezoek aan de kapper, wat een baard zeg!!

  Trap ze, veel liefs van ons

  Reageren
  1. Sophie

   Zit er een beperking op het aantal foto’s dat jullie op jullie blog kunnen publiceren??? Ik zou nog veel meer willen zien!! Moet ongelofelijk mooi zijn, zo lees ik uit jullie verhalen. En nog relatief zo ongerept…
   We hebben jullie wel gemist in Domburg afgelopen familieweekend (en Teske en co al helemaal, die hebben geklaagd over de gemiddelde leeftijd… In hun woorden ” bejaard”, haha). Kiss!!!

   Reageren
 2. Klaas en Henriette

  Hoi M&M
  Goed iets te horen na dat orgaan geweld daar. Prachtige foto’s die ons in staat stellen jullie reis een beetje mee te beleven. Geweldig! Wel goed blijven eten hoor want May krijgt nu al een mager bekkie. Trap ze !
  Liefs Klaas en Jet

  Reageren
 3. Rik

  Wow, wat een mooie verslagen en mooie foto’s zeg! Ziet er echt heel gaaf uit allemaal. En plezier spat van alle foto’s af. Zie dat je de NL kaas al weer mist Vink, krijgt weer smal bekkie :-)

  Veel plezier daar en blijf lekker veel foto’s posten!

  Reageren
 4. Bert Krol

  Geweldig om jullie belevenissen van deze reis zo te kunnen volgen. Wil zou wel 1000 km. met jullie mee willen fietsen, maar van zo’n oude tante zouden jullie alleen maar gek worden. Het einddoel wordt dan nooit bereikt en dat is zeker niet jullie bedoeling. Mattijs, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Geniet er maar van en behouden vaart. Liefs. Wil en Bert.

  Reageren
 5. Linda

  Hoi Thijs en May,

  Fantastisch, wat klinkt het heerlijk daar! Super bijzonder allemaal. Wat heerlijk dat het goed gaat en dat jullie aan het genieten zijn.

  Thijs: nog VAN HARTE GEFELICITEERD met je bday!! Ik kan me zo voorstellen dat dit wel een hele speciale verjaardag moet zijn geweest?

  Enjoy!

  xx

  Reageren
 6. Anna en Jos

  Hoi Mathijs en May
  Hoe gaat bet met jullie? We lezen mooie verhalen . Met ons gaat bet uitstekend. De grensoversteek ging soepel en het reizen hier gaat probleemloos. Een bijzonder land. Mensen zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam. Wifi is wat beperkt. Eigenlijk raden wij jullie aan gauw op en neer naar Bangkok te vliegen om een visum te regelen. Maar jullie bebben het in Thailand ook vast heel fijn .
  Hartelijke. Groeten en fijne reis verder
  En we hopen maar dat internet genoeg werkt om dit bericht over te brengen.
  Jos en Anna

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>