Tussen apen, olifanten en schildpadden

Dag iedereen,

Het is weer even geleden, dus er is weer een hoop te vertellen. Om de spanningsboog niet te veel uit te dagen zal ik het kort en bondig houden J.

Zoals jullie vast gelezen hebben was Thailand echt fantastisch. We hebben volop genoten van de mensen, de mooie weggetjes en uiteraard het lekkere eten.  Na een paar dagen op een eiland hebben we de fietsen op een boot gehesen opweg naar de grens van Maleisië op Langkawi.

Fietsen in Maleisië is uiteraard weer anders dan fietsen in Vietnam, Laos of Thailand. Waren er in Vietnam alleen scooters, in Laos alleen kleine wegen en nauwelijks verkeer en in Thailand zowel scooters en met name veel pick up, zo barst het van de auto’ s en scooters in Maleisië. Dit maakt het in het algemeen in het westen wat minder leuk om te fietsen. Al zijn wij tegenwoordig gespecialiseerd in kleine weggetjes vinden zo dat we toch nog heerlijk hebben kunnen fietsen.

Wij zijn dus via de Andaman zee aangekomen in Maleisië. Dat betekent dat je op Langkawi (groot eiland) de grens over gaat. Ten opzichte van de andere Aziatische landen zijn de Malay niet zo moeilijk, je krijgt direct zonder kosten een stempel voor 90 dagen in je paspoort. Dat hele niet moeilijk doen met andere culturen is overigens in het hele land zichtbaar. Zodra je Maleisië binnenkomt zie je overal zowel Malay, Indiers en Chinezen achter de counter of de pannen staan. Langkawi zelf is een erg ruig eiland, met veel bergen en mooie stranden al is het de laatste jaren heel erg ontwikkeld en dit heeft ook een duidelijk mindere kant. Een lange strip met hotels, een zee vol jet-ski’ s en massa-toerisme. Niet te lang geweest dus, want er ontstaat altijd een gekke spanning tussen ons als we op dit soort plekken zijn. Wij voelen ons duidelijker beter als we door de jungle fietsen met zijn tweetjes. Dus opweg naar de jungle. Dit heeft nog wel even op zich laten wachten, want we zijn eerst nog langs de Cammeron Highlands gegaan. Dit was vroeger de uitvalsplek voor de welvarende Engelsen uit de steden. Dit is ook de plek waar Jim Thompson in de jaren zestig is verdwenen. Jim Thompson heeft de zijde-handel in Thailand nieuwe leven ingeblazen en zijde tot een groot exportproduct gemaakt. Tijdens een wandeling door de jungle is hij op mysterieuze wijze verdwenen. Tot op de dag van vandaag is er geen enkel spoor.

 

De Cameron Highlands liggen op een hoogte van 1800m. Klimmen dus.  06.30 zaten wij op de fiets voor een lange dag, want uit ervaring wist ik dat het een pittige klim zou worden van zo’ n 50km. Bergen en Maleisië is een gouden combinatie, het is een garantie voor echt hele mooie fietsdagen. Door dat we zo vroeg waren gestart, was het het nog vrij rustig en konden we dus volop genieten van de mooie vergezichten en dikke bomen. Uit de jungle kwamen regelmatig Orang asli (oorspronkelijke bewoners) met manden vol Durian uit de bergen. Durian staat hier bekend als de king of fruits, bij buitenlanders helaas als stinkfruit. Na meerdere malen proeven kies ik toch zeker de kant van de Malay.. Het is een beetje als olijven of zoute haring eten, je moet het leren eten.  De smaak is uiteraard moeilijk te beschrijven, maar de structuur lijkt een beetje op zacht stopverf dat een soort smelt in je mond en de smaak lijkt misschien wel een beetje op gefermenteerde banaan, maar dan wel heel zoet. Een zeer aparte vrucht in ieder geval.

Na een uurtje of 6 klimmen zijn we aangekomen op de hoogvlakte.  Na een aantal dagen een beetje uitgerust te hebben (1 dag wandelen + 1 dag fietsen) zijn we verder het binnenland ingetrokken. Deze keer echt de jungle in. Al was het de eerste 100km wel veel plantages en gesloopt oerwoud.

Dit betekent dus kilometers oliepalmplantages en woestijn. Al het leven is hieruit verdwenen. Je hoort nauwelijks nog insecten en de apen zijn allemaal verdwenen.

Gelukkig was het na 100km gedaan en kon het feest beginnen. Een schitterende weg met aan beide zijde dichte jungle. Honderden soorten bomen en planten en volop leven. Constant schieten er beesten weg, horen we vogels of zien we apen door de bomen slingeren. Al is het zelden dat je ze langer dan 10 seconden kan zien.  Een paar keer hebben we Neushoornvogels gespot en ik zag nog een groep van zo’ n 20 tropische ooievaars overvliegen. Na een tijdje fietsen zagen we ook borden langs de weg staan dat je moest oppassen voor olifanten. Blijkbaar leven er dus wilde olifanten in dit gebied. Een tiental kilometers verderop stond weer zo’ n bord maar tot onze grote verbazing stond er vlak achter een dikke olifant zich tegoed te doen aan het malse gras. Dat is echt heel gek als je niets vermoedend daar een beetje rondfiets en je ziet opeens zo’ n dikhuid op zo’ n 10 meter in de kant staan. Toch wat anders dan een konijn in de berm.

Na een volle dag in de jungle was het helaas weer voorbij en zijn we bij de oostkust aangekomen. Altijd leuk om een land helemaal te doorkruizen. Hier alleen wel veel meer auto’ s al kunnen we hier wel veel meer de Maleisische cultuur opsnuiven. Dat is dus vooral veel genieten van de vele verschillende onwijs vriendelijke mensen. Iedereen spreekt in hier een woord Engels en wij spreken een paar woorden Bahassa en dat maakt het ontzettend leuk. Heel anders dan bijvoorbeeld Thailand waar slecht Engels wordt gesproken en voor het schrift niet te begrijpen is. We maken dus veel contact met de mensen en dat maakt Maleisië wel erg speciaal. We spreken vooral de Malay als we gaan eten, wat dat hebben zie hier ook wel begrepen. Elke dag lekker Indische roti’ s, Chineze soep of Maleisische kip eten.

Aan de oostkust hebben we ook Sandra ontmoet. Zij heeft, als maleisiche, in 2009 het land rondgefietst en heeft daar een boek over geschreven (een big thing hier om zo’n afstand te fietsen). Nadat wij het boek hadden gelezen hebben we contact met haar gezocht en zij was zo aardig om ons voor 2 dagen uit te nodigen. Sandra is een brok energie met tijd en dus hebben we in 2 dagen van alles gedaan. Waaronder een mooie hike en allerlei specialiteiten gegeten bij de verschillende restaurants in de buurt.

Nu zijn we in Tioman. Dit is volgens kenners een van de mooiste eilanden van de wereld. Nou wij zijn het daar volledig mee eens. We staan met ons  tentje op het strand met een geweldig uitzicht over de baai. Het is hier volop genieten, veel snorkelen en genieten van de jungle en de mensen op het eiland. Zelfs een schildpad gespot in het water en gesnorkeld tussen de (ongevaarlijke) haaien.

Nu gaan we richting Kuala Lumpur. Daar ga ik als alles een beetje mee zit nog mee doen aan een moutainbike wedstrijd om vervolgens naar Sabah te gaan. May gaat eerst nog 10 dagen een meditatie course volgen om daarna ook naar Sabah te gaan. Het fietsen sluiten we dus voorzichtig een beetje af, wat wel echt wennen is. We kunnen wel blijven fietsen.

Veel dank voor al jullie leuke reacties. Wij reizen nog even door.

May en Mattijs

 

Gekke Thai bij de grensovergang

Gekke Thai bij de grensovergang

Typisch straatbeeld in Maleisie van Chinese huisjes

Typisch straatbeeld in Maleisie van Chinese huisjes

P1040184 P1040204

Durian... is het nou lekker of niet?

Durian… is het nou lekker of niet?

Thee in de Cameron Highlands

Thee in de Cameron Highlands

P1040253

Een reuze aardbei (gefotografeerd door een creabea Bangladeshi werkend op de farm)

Een reuze aardbei (gefotografeerd door een creabea Bangladeshi werkend op de farm)

Je kan wel janken hoe de natuur hier wordt toegetakeld voor de plantages...

Je kan wel janken hoe de natuur hier wordt toegetakeld voor de plantages…

Wildkamperen op de plantage

Wildkamperen op de plantage

Pas op voor olifanten

Pas op voor olifanten

Sunset vanaf Lake Kenyir

Sunset vanaf Lake Kenyir

Met onze vriendin Sandra

Met onze vriendin Sandra

P1040356

Een tocht door de jungle met hellingen van gemiddeld 20% (serieus!)

Een tocht door de jungle met hellingen van gemiddeld 20% (serieus!)

Slapen met uitzicht

Slapen met uitzicht

P1040449

Nieuwe vrienden in de reggeabar (Koen, hier gaan Mattijs en jij volgend jaar jullie kano-race doen!)

Nieuwe vrienden in de reggeabar (Koen, hier gaan Mattijs en jij volgend jaar jullie kano-race doen!)

8 gedachten over “Tussen apen, olifanten en schildpadden

 1. Barbara

  Lieve M en M, wat een prachtige foto’s! Wel een groot verschil met onze wolken sneeuw hier in Zwitserland! Heb nog een heerlijke tijd! Xxx Barbara

  Reageren
 2. Henriette de Vetten

  Hoi May en Matthijs. Wat een geweldige reis en wat een leuke ontmoetingen hebben jullie, zowel met mensen als dieren. Leuk weer om om er getuige van te zijn door jullieverslagen. Geniet er nog even van, voor je het weet zit je weer tussen de koeien en eet je boerenkool met worst. Ook lekker hoor!!!!

  Groetjes Klaas en Henriette

  Reageren
 3. Linda

  Wat een heerlijke verhalen! Prachtige foto’s en (voor mij) niet te bevatten wat jullie allemaal meemaken. Bijzonder hoor! Geniet nog van de laatste weken. Dikke kus

  Reageren
 4. Bert Krol

  Lieve Mattijs en May.
  De tocht der tochten zit er bijna op. Nog even genieten van de natuur, de cultuur en de bevolking. Het visje op zee zal je gaan missen.
  Een goede terugreis en behouden thuiskomst in de negen straatjes.
  Liefs. Familie Krol.

  Reageren
 5. Ineke en Ab

  Hallo May en Mattijs
  Wat een geweldige avontuurlijke mooie reis hebben jullie gehad zeg. TOP!!
  We hebben genoten van jullie leuke verslagen en de prachtige foto’s, bedankt.
  Veel succes weer op het thuishonk met veel gezelligheid!
  Groetjes, Ineke Ab

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>